Vogelkijken: Tips

Voor je op pad gaat…

De meeste kans op leuke waarnemingen heb je als je een beetje goed voorbereid op pad gaat. Allereerst heb je een verrekijker nodig. Hieronder licht ik toe welke verrekijker voor jou geschikt is. Als je de smaak te pakken hebt, is een telescoop heel fijn. En natuurlijk een fototoestel. Je kunt ook heel goed foto’s maken met je mobieltje door een telescoop. Daarvoor heb je handige opzet-ringen, die je online kunt kopen bij de Vogelbescherming.

Daarnaast heb je een goede vogelgids nodig. Een app kan ook. Allebei is nog beter. Hieronder geef ik enkele tips. Ook is het handig je waarnemingen op te schrijven in een opschrijfboekje of een handige app. Noteer wat je ziet en hoort, waar en hoe laat. Dan kun je later opzoeken wat je hebt gezien. En het is leuk een lijst bij te houden van je waarnemingen.

Als je zangvogels wilt zien, moet je vroeg op pad. Liefst voor zonsopkomst. Als het mooi weer is, is het soms al een uur voor zonsopkomst licht en zijn de vogels actief. Tegen de middag tot eind van de middag is het meestal rustig in het veld. Roofvogels daarentegen houden vaak meer van de late ochtend. Dan is er thermiek, stijgende warme lucht, en grote rovers zeilen dan in de lucht. Watervogels zie je vaak de hele dag.

Kleed je goed. Een dag in het veld is bijna altijd koud, zelfs bij een lekker zonnetje in de lente. Doe goede schoenen aan met profielzool en soms laarzen. Een driepoot-krukje is fijn om rustig te turen. Of een plastic zak, want de grond is doorgaans nat. Dan nog eten en drinken mee en je kunt op pad.

En tot slot, wees zo stil mogelijk, respecteer de natuur, verstoor niks. Bezoek geen vogelnesten. Besef dat vogels snel verstoord raken en soms meer dan een kwartier nodig hebben om weer tot rust te komen.

Wil je nog meer weten, neem gerust contact op!

Een goede verrekijker

Kijk voor een instructie op mijn Vlog, Instructie gebruik verrekijker. Ga naar de winkel van de Vogelbescherming  of naar een buitensportwinkel of goede fotograaf. Bekijk elke verrekijker buiten. Zoek een scherpe afbeelding met letters en kijk of die scherp te zien zijn. De kijker moet lichtsterk zijn, lekker in de hand liggen en niet te zwaar, met name op de fiets. Op de pagina mijn vlog is een filmpje met instructies te zien.

Een goed vogelgids of app

De ANWB vogelgids is de beste. Alle vogels van Nederland, Europa, Noord Afrika en het Midden Oosten staan erin. Met glasheldere plaatjes en complete teksten en verspreidingskaartjes. Het is wel een dik boek met veel info. Als je iets simpelers zoekt, is de gids van Peter Hayman een uitstekend alternatief. Probeer bij de apps wat je fijn vindt. De Collins app (betaald) heb je ook in het Nederlands, met dezelfde plaatjes als de ANWB gids. Op de pagina mijn vlog is een filmpje met uitleg hoe je zo’n gids gebruikt.

Welke tijd van het jaar?

In Nederland kun je het hele jaar door prima vogelen. De lente is wel het mooist. De zon schijnt dan het meest. De lucht is helder. De vogels zijn actief. Veel vogels komen terug van hun overwinteringsgebieden. De zomer is vrij rustig, maar dan kun je wel jonge (juveniele) vogels zien. In de herfst heb je goede kans op zeevogels aan de kust. En natuurlijk is de trektijd spectaculair. En de Nederlandse winter is beroemd om de prachtige eenden en ganzen en andere wintergasten.

Goede gebieden

Bijzondere gebieden zijn de Waddeneilanden, de Zeeuwse en Zuidhollandse Delta, de grote Rivieren, de natuurgebieden in Drente en Groningen, het Lauwersmeer, de Oostvaardersplassen, de Veenafgravingen in Holland en Utrecht, de heidevelden in Brabant, Zuid Limburg en de coulissenlandschappen in Twente en de Achterhoek. En er is nog veel meer moois! Kijk bij mijn excursies voor de laatste vogeltochten.

Waar vind je leuke vogels?

In Nederland kun je overal prachtig vogelen. Of je nu naar de kust gaat, de Waddeneilanden, de polders, de bossen, de Heuvels, de heidegebieden, de grote rivieren of gewoon bij jou in de buurt. Zet je ogen en oren open en blijf je verbazen. Kijk door de ogen van een kind, dan blijft elke vogel elke keer weer leuk.

Wil je speciaal weten wat waar te vinden is? De site Waarneming.nl geeft gedetailleerd de laatste vogels weer. Je kunt zoeken op soort en op gebied. Ook de site Vogelkijkhut.nl is briljant. Alle hutten, kijkschermen en uitkijkheuvels staan daarin met routes en kaartjes en recente waarnemingen.

Tot slot: zoek je maatwerk, neem contact op. Dan help ik je met leuke plekken om gave vogels te zien!

Share This